Babylon 5
[ Jaksot | Tausta | Lajit | Henkilöt | Kuvaa ja ääntä | Tuotanto | Huumoria | Sanastoa | #babylon5.fi | Linkit ]
Suositeltavin osoite näille sivuille viittaamiseen on http://www.iki.fi/sph/b5/
Tuoreimmat päivitykset

[18.7.2008] Babylon 5 DVD FAQ
- [30.10.2004] Sarjan DVD-julkaisu suomeksi tekstitettynä tiedossa!
- Ensimmäisen kauden DVD-paketin arvostelu

[7.8.2014] JMS puhuu mahdollisesta B5-elokuvasta
[26.1.2014] B5 20v: 20 vuotta Babylon 5:n avausjaksosta
[29.5.2013] Ylen Rele-blogi muistelee Babylon 5:n suomalaista faniyhteisöä
[29.5.2013] B5 20v: Kaksituntinen B5-juhlareunion Phoenixin ComiConissa
[27.5.2013] B5 20v: JMS paljasti Sinclairin lähdön todellisen syyn
[22.2.2013] Babylon 5 täyttää 20 vuotta
[29.9.2012] Michael O'Hare on kuollut
[28.5.2011] Jeff Conaway on kuollut
[11.4.2011] MTV3 esittää Babylon 5: The Lost Talesin 21.4.2011
[18.7.2008] B5:n suomalaiset DVD-julkaisut jatkuvat
[18.7.2008] JMS lopettaa B5-projektit toistaiseksi

[7.8.2014] JMS puhuu mahdollisesta B5-elokuvasta

Vuonna 2008 petyttyään halvalla tuotetun DVD-julkaisu Babylon 5: The Lost Talesin laatuun JMS kertoi, ettei enää suostu tekemään pienen budjetin Babylon 5 -projekteja. Viimeisen vuosikymmenen aikana saadut meriitit (mm. Thor- ja Changeling-elokuvat sekä lukuisat korkean profiilin sarjakuvaprojektit) ovat selvästi luoneet itseluottamusta, sillä toissa viikonloppuna San Diegon Comic Conissa JMS kertoi aikovansa käsikirjoittaa Babylon 5 -elokuvan, joka vaatisi noin sadan-kahdensadan miljoonan dollarin budjetin. JMS aikoo tarjota Babylon 5:n tuottaneelle Warner Brosille mahdollisuutta olla mukana, mutta jos Warner kieltäytyy aikoo JMS rahoittaa ja tuottaa sen oman studionsa, Studio JMS:n, voimin. Warner omistaa kaikki muut Babylon 5:n oikeudet paitsi elokuvaoikeudet, jotka omistaa JMS, joten elokuva on mahdollista tehdä ilman Warnerin osallistumista.

Käsikirjoitus olisi tarkoitus saada kuntoon ensi vuoden aikana jolloin tuotanto voisi alkaa 2016, mikä tarkoittaisi todennäköisesti aikaisintaan vuoden 2017 ensi-iltaa. Mitään tietoa sisällöstä ei ole. Vaikka reboot-sanaa on väläytelty, kyseessä tuskin on alkuperäisen tarinan uudelleentulkintaa, varsinkin kun JMS mainitsi mahdollisuudesta käyttää tuttuja näyttelijöitä vanhoissa hahmoissaan.

[Lisäys 11.8.2014] Babylon 5:n vahvuus on rakentaa tarinaa laajemmassa mittakaavassa, ja se ei toimisi alkuunkaan parin tunnin mittaisessa elokuvassa. Sen sijaan sarjoissa ja kirjoissa on viitattu moniin pienempiin tarinoihin, joita ei ole koskaan kerrottu. JMS on myös dokumentoinut B5-universumia vuosimiljoonan verran (aikajana on julkaistu aikanaan Babylon 5 -lehdessä), todennäköisesti elokuvaksi sopivamman kokoisia kertomuksia löytyy helposti. Suosittu teoria aiheeksi voisi olla telepaattisota. Yksi aiemmista kaatuneista elokuvaprojekteista olisi ollut siitä, ja ehkä siksi siitä ei ole koskaan laajemmin kerrottu edes muutoin Psi Corpsia ja Besteriä käsitelleessä kirjatrilogiassa.

On täysin mahdollista, ettei projektista koskaan enää kuulu mitään, se on yleisin kohtalo Hollywoodissa julkistetuille elokuvaprojekteille. Babylon 5 -elokuvaa on yritetty useamman kerran aiemminkin, mutta projektit ovat kaatuneet syystä tai toisesta.

Lähteet:
 • http://www.tvwise.co.uk/2014/08/babylon-5-movie-eyes-2016-production-start/
 • http://freebabylon5.com/babylon-5-movie-details/

  Seuraava JMS:n julkaistava elokuva- tai televisioprojekti on Wachowskien (mm. Matrix-trilogia) kanssa yhteistyössä Netflixille tuotettu tieteissarja Sense8, jota on kuvattu tämän kesän aikana. Sarja ilmestyy Netflixiin jossain vaiheessa ensi vuonna.

 • [26.1.2014] B5 20v: 20 vuotta Babylon 5:n avausjaksosta

  Tänään, sunnuntaina 26.1.2014, tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun Babylon 5:n sarjan avausjakso Midnight on the Firing Line esitettiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa, lähes vuosi pilottielokuvan jälkeen. Viimeisen vajaan vuoden aikana on fanitapahtumissa ympäri Yhdysvaltoja muisteltu Babylon 5:ttä lukuisissa sarjan näyttelijöiden kokoontumisisssa.

  Useimmat vanhat sarjat pyörivät USAn lukuisilla televisiokanavilla loputtomina uusintoina, mutta erinäisistä Warner Brosin sisäisistä syistä johtuen B5:ttä ei ole esitetty yli kymmeneen vuoteen, joten sarja ei ole juurikaan saanut uusia faneja.

  Pieni ajatusleikki, joka antaa hieman aikaperspektiiviä ainakin meille 1970-luvulla syntyneille scifin ystäville: Babylon 5 on nyt yhtä vanha sarja kuin alkuperäinen Star Trek oli kun sitä esitettiin 1980-luvulla vasta perustetulla Kolmoskanavalla.

  [29.5.2013] Ylen Rele-blogi muistelee Babylon 5:n suomalaista faniyhteisöä

  Babylon 5:n tehosta ja merkityksestä kertoo se, että vuosien jälkeenkin siitä riittää edelleen keskustelua, osin varmasti sarjan juhlavuoden voimalla. Ylen Rele-blogissa muisteltiin äskettäin Babylon 5:n poikkeuksellisen aktiivista faniyhteisöä, erityisesti sen hyvin ainutlaatuista vain kaksi vuotta olemassa ollutta moderoitua usenet-keskusteluryhmää (jonka moderaattoreihin myöskin tämän sivun ylläpito kuului), sekä haastateltiin ryhmän vetäjää ja Suomen B5-faniscenen ehkäpä näkyvintä hahmoa, Varjojen paratiisin ylläpitäjää Henrik "Leopold" Herrasta.

 • Klassikkosarja Babylon 5 sai scifi-nörtit sekaisin

 • [29.5.2013] B5 20v: Kaksituntinen B5-juhlareunion Phoenixin ComiConissa


  Viikonloppuna järjestetyn Phoenixin ComiConin yksi vetonauloista oli Babylon 5:n 20-vuotisjuhlallisuudet. Tapahtumassa järjestettiin sarjan näyttelijöiden kaksituntinen reunion, jossa JMS, sekä kaikki paikalla olleet 13 sarjan näyttelijää muistelivat sarjaa suurella lämmöllä. Mukana olivat (esittelyjärjestyksessä):
  • Jason Carter (Marcus Cole)
  • Stephen Furst (Vir Cotto)
  • Tracy Scoggins (Elizabeth Lochley)
  • Julie Caitlin Brown (Na'Toth)
  • Robin Atkin Downes (Byron)
  • Bill Mumy (Lennier)
  • Walter Koenig (Alfred Bester)
  • Claudia Christian (Susan Ivanova)
  • Mira Furlan (Delenn)
  • Peter Jurasik (Londo Mollari)
  • Jerry Doyle (Michael Garibaldi)
  • Andrea Thompson (Talia Winters)
  • Patricia Tallman (Lyta Alexander)
  • J. Michael Straczynski (The Great Maker)
  Työkiireiden vuoksi Bruce Boxleitner (John Sheridan) joutui osallistumaan vain videotervehdyksen muodossa. Keskustelu löytyy kokonaisuudessaan YouTubesta: Osa 1 [29:39] ja Osa 2 [81:10]

  [Päivitys 1.6.2013] Ykkösosan linkki vaihdettu korjattuun versioon, alkuperäisessä oli paikoin pahoja ääniongelmia.

  [27.5.2013] B5 20v: JMS paljasti Sinclairin lähdön todellisen syyn

  Phoenixin ComiConissa kysymyssessioon osallistunut JMS paljasti vihdoinkin, lähes 19 vuoden jälkeen, todellisen syyn, miksi Michael O'Haren näyttelemä komentaja Sinclair poistui sarjasta ensimmäisen kauden jälkeen. Virallisesti esitetyt selitykset ovat aina korostaneet, että kyseessä eivät olleet potkut, vaan yhteisymmärryksessä tehty ratkaisu, joka todettiin kaikille osapuolille parhaaksi. JMS kertoi O'Haren kärsineen vakavista mielenterveysongelmista, joiden vuoksi hänen työskentelynsä oli vaikeaa. JMS tarjoutui jopa keskeyttämään sarjan tekemisen siksi aikaa, että O'Haren lääkitys saataisiin kuntoon, mutta O'Hare kieltäytyi muiden ihmisten työpaikkojen vuoksi.

  O'Hare pyysi JMS:ää pitämään todellisen syyn salassa niin kauan kuin hän elää. JMS piti lupauksensa, ja O'Haren kuoltua viime syksynä kertoi nyt totuuden.

  JMS sivusi puheenvuorossaan myös muita jo kuolleita B5:n näyttelijöitä.

  [22.2.2013] Babylon 5 täyttää 20 vuotta

  Tänään on kulunut päivälleen 20 vuotta siitä, kun Babylon 5:n pilottielokuva The Gathering esitettiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran PTEN-yhtymän kanavilla 22.2.1993. Itse sarja ei kuitenkaan alkanut heti, vaan vasta lähes vuoden tauon jälkeen 26.1.1994. Suomessa sarjaa saatiin odottaa televisioon muutama vuosi elokuuhun 1997 asti, mutta ainakin pilottielokuva löytyi videovuokraamoista aiemminkin.

  [29.9.2012] Michael O'Hare on kuollut

  Babylon 5:n pilottielokuvassa sekä ensimmäisellä kaudella komentaja Jeffrey Sinclairia näytellyt Michael O'Hare kuoli perjantaina 28.9.2012 sydänkohtauksen komplikaatioihin 60 vuoden ikäisenä. Hän oli ollut koomassa edellisenä sunnuntaina saamansa sydänkohtauksen jälkeen. O'Haren lähtö Babylon 5:n ensimmäisen kauden jälkeen herätti paljon keskustelua ja spekulointia. JMS:n mukaan kyseessä oli ystävällinen poistuminen, eli O'Hare ei lähtenyt ovet paukkuen, eikä hänelle annettu potkuja, vaan kaikki osapuolet totesivat ratkaisun parhaaksi. Teatteritaustainen O'Hare vieraili vielä parissa jaksossa viemässä hahmonsa juonikuvion loppuun, mutta palasi sen jälkeen teatteriin, eikä häntä enää nähty televisiossa tai elokuvissa paria Kova laki (Law & Order) -sarjan jaksoa enempää.

  [28.5.2011] Jeff Conaway on kuollut

  Babylon 5:n toiselta kaudelta sarjan loppuun asti Zack Allania näytellyt Jeff Conaway kuoli perjantaina 27.5.2011, kun hänet otettiin irti elintoimintoja ylläpitävistä koneista. 60-vuotias Conaway joutui sairaalaan 11.5. keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen vuoksi, ja häntä pidettiin koomassa ennen kuin todettiin ettei mitään ole enää tehtävissä. Babylon 5:n ulkopuolella Conaway tunnettiin parhaiten roolistaan 1970-luvun lopun hittimusikaalissa Grease, sekä 1970- ja 1980-lukujen vaihteen klassikkokomediasarjassa Taxi. Viime vuosina Conaway tunnettiin myös osallistumisestaan reality-sarjaan Celebrity Rehab, jossa julkkikset taistelevat huume- ja alkoholiongelmiensa kanssa.

  [11.4.2011] MTV3 esittää Babylon 5: The Lost Talesin 21.4.2011

  Vuonna 2007 videolla ja DVD:llä julkaistu elokuva Babylon 5: The Lost Tales esitetään MTV3-kanavalla torstain 21.4.2011 myöhäisillan elokuvapaikalla puoliltaöin.

  [18.7.2008] B5:n suomalaiset DVD-julkaisut jatkuvat

  Babylon 5:n DVD-julkaisut suomenkielisin tekstein jatkuvat. Alkuvuonna julkaistun toisen kauden ja kesällä julkaistun kolmannen kauden jälkeen neljännen kauden julkaisu on odotettavissa syyskuussa. Paketit ovat saatavilla käytännössä mistä tahansa suomalaisia DVD-julkaisuja myyvästä liikkeestä, kuten suurista tavarataloista. DVD FAQ päivitetty näiltä osin.

  [18.7.2008] JMS lopettaa B5-projektit toistaiseksi

  JMS on toistaiseksi päättänyt lopettaa Babylon 5:een liittyvät projektit, ellei tule mahdollisuutta toteuttaa suuren budjetin elokuvaa. Hän ei halua tehdä enää pienen budjetin televisiospesiaaleja tai videojulkaisuja, ja on sitä mieltä että The Legend of the Rangers ja The Lost Tales eivät onnistuneet lisäämään B5-mytologiaan mitään oleellista. Ne olivat välttämättömiä tehdä jotta JMS pääsisi nykyiseen lopputulokseen, mutta hän ei tekisi niitä uudestaan.

  JMS:n koko viesti: http://jmsnews.net/msg.aspx?id=1-17720.

   

  Uutisarkisto (39 uutista)

   
  Pikalinkit

  Suomalainen FAQ
  Crusade FAQ
  sfnet.viestinta.tv.babylon5
  Uutisryhmän arkisto

  Katso myös

  B5-televisioelokuvat
  Crusade ja sen kohtalo
  Näin Crusade jatkuisi

  Babylon 5

  Krediitit
  Babylon 5 kuvina

  Palaute

  Kommentit, ehdotukset, korjaukset ja kaikki muukin palaute mailitse osoitteeseen sph@iki.fi, tai livenä IRC:ssä Cartagialle.

   

  Babylon 5, the Babylon 5 logo, all publicity photos, images, videos and sounds from the series are copyright © and trademark ™ 1992-1998, PTN Consortium, a dividion of Time-Warner Entertainment.

  [Best Viewed With Any Browser] [Valid HTML 4.0!] [Free speech online]